Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Το ΚΕΘΕΑ τινάζει στον αέρα το «όραμα» της φούντας!



Σύμφωνα με τον διευθυντή δρα Β. Γκιτάκο, έρευνες έδειξαν ότι τα προγράμματα προκαλούν διαταραχές
Γκρεμίζει» το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (ΙNCB), η οποία παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου δρα Βασίλειο Γκιτάκο, στην έκθεση αναφέρεται ότι «έρευνες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου λειτουργούν προγράμματα ιατρικής κάνναβης δείχνουν ότι αυξάνονται η χρήση της ουσίας και η εκδήλωση σχετικών διαταραχών». Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, «το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) προειδοποιεί ότι η ευκολότερη πρόσβαση στην ουσία μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη χρήση κάνναβης 1.100.000 ενηλίκους επιπλέον και να προκαλέσει διαταραχές χρήσης σε 500.000 επιπλέον ενηλίκους». 
Η Διεθνής Επιτροπή επισημαίνει ότι «παρά τις ενδείξεις ότι ορισμένα παράγωγα κανναβινοειδών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, δεν έχουν αποσαφηνιστεί θέματα, όπως η σύνθεση των φαρμάκων (δραστική ουσία και δόση), η φαρμακοτεχνική μορφή δόσης, η βέλτιστη οδός χορήγησης και οι παρενέργειες». Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως η θεραπευτική αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι οι βασικές προϋποθέσεις που χρειάζεται να εξασφαλίζονται πριν από τη χορήγηση άδειας και την εμπορία ενός φαρμάκου. Η επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις που εξετάζουν την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών «να μελετήσουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών και δοκιμών και να διασφαλίσουν ότι η συνταγογράφηση για ιατρική χρήση θα γίνεται με επαρκείς ιατρικές γνώσεις και επίβλεψη».
Σοκαριστικά στοιχεία
Πάντως, πέρα από τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης σχετικά με τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της ουσίας σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Η χρήση αυτή συνδέεται με την αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εκτίθενται στην ουσία κατά λάθος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον το 2016 καταγράφηκαν 280 περιστατικά δηλητηρίασης, τα 49 από τα οποία αφορούσαν παιδιά κάτω των έξι ετών! 
Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης προέκυψε ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους, μεταξύ 15 και 64 ετών, δηλαδή 93.000.000 άνθρωποι, έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών στερείται την πρόσβαση στη θεραπεία.
Με κόντρες και προσωπικά καρφώματα πέρασε ο νόμος για την ιατρική κάνναβη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων πέρασε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κάνναβη. Υπέρ ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ., ΑΝ.ΕΛ. και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν οι Ν.Δ., ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων. Η πολύωρη χθεσινή συζήτηση μετετράπη σε σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με την τελευταία να τάσσεται αναφανδόν κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου. 
Ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέγοντας ότι διαψεύδει το κυβερνητικό επιχείρημα περί ασφαλούς φαρμακευτικής χρήσης. «Με αυτό που κάνετε εδώ νομοθετείτε την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το ύψος της παραγωγής. Δεν υπάρχουν λογιστικές αποθήκες. Δεν υπάρχει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. 
«Αν ο κ. Καρανίκας θέλει να κάνει την Ελλάδα έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, για εμάς και για τα παιδιά μας» τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Βλάσης, στρέφοντας τα βέλη του κατά του συμβούλου του πρωθυπουργού, που χθες είχε γενικώς την… τιμητική του. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιάσων Φωτήλας, που υποστήριξε: «Η μόνη επένδυση που φέρατε είναι η επένδυση της φούντας. Γιατί μόνο τη φούντα, αν υπάρχει μπίζνα; Να βάλουμε και παπαρούνα να καλλιεργούμε όπιο. Δεν ξέρω αν θέλετε να μείνετε στην Ιστορία ως υπουργοί της φούντας» σημείωσε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Από την άλλη, το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισε, αλλά ζήτησε και την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση απελευθερώνει αυτόν τον τομέα και τον ρίχνει στον τζόγο και στο κέρδος των «αρπακτικών δολοφόνων πολυεθνικών». 
Ο -συνήθως χαμηλών τόνων- υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε πάντως σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, μιλώντας για καταστροφολογικές και σκοταδιστικές φωνές από την αντιπολίτευση. «Είναι τραγικό να συζητάμε κάτι που προσπαθεί να ακολουθήσει τη σύγχρονη επιστημονική εξέλιξη και να μας κατηγορείτε ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο εκτροφείο μπάφων» είπε εξοργισμένος ο κ. Ξανθός.
dimokratianews, 02.03.201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου